Ingrediente:

Blat:

  • 750 g făină
  • 400 g zahăr
  • 500 ml apă minerală
  • 150 ml ulei
  • 2 esențe de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

Crema de vanilie:

  • 750 ml lapte de soia sau de migdale
  • o lămâie
  • 4 linguri de amidon
  • 1 pachet margarină
  • 200 g zahăr pudră
  • o păstaie de vanilie sau esență
  • fructe de sezon (căpșuni, cireșe, banane, mure, zmeură etc..)

Preparare

Blat:

  1. Se amestecă apa minerală, sarea și uleiul.
  2. Se adaugă vanilia și zahărul și se amestecă până se topesc.
  3. Se cerne făina pentru a se aera și se adaugă în ea praful de copt.
  4. Se adaugă treptat făina peste prima compoziție și se omogenizează bine ingredientele.
  5. Se pune compoziția într-o tavă rotundă cu fundul detașabil și se dă în cuptorul încins la 180° C pentru aprox. 45 minute.

Crema de vanilie:

  1. Se pune jumătate de litru de lapte de soia/migdale la fiert cu 2 linguri de zahăr și păstaia de vanilie.
  2. În alt vas se dizolvă foarte bine cele 4 linguri de amidon în 250 ml lapte, amestecând cu telul.
  3. Când laptele cu zahărul și păstaia de vanilie încep să fiarbă, se pune coaja rasă de la o lămâie.
  4. Se scoate păstaia și se adaugă treptat amidonul dizolvat în lapte.
  5. Se fierbe crema obținută la foc f. mic sau la bain-marie până se îngroașă crema.
  6. Separat se bate margarina cu zahărul pudră până se obține o spumă.
  7. Puțin câte puțin se adaugă margarina peste crema călduță apoi zeamă de lămâie după gust și se omogenizează foarte bine.

Blatul rece se așează pe un platou apoi se pune crema și se ornează cu fructe în funcție de sezon și de preferințe (căpșuni, fructe de pădure, kiwi, ananas din compot, caise, piersici etc..). Deasupra se toarnă un plic de tort-gelee transparent, preparat după instrucțiunile de pe plic.

Un tort de post delicios!

 

Tort de post cu cremă de vanilie și fructe

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *